8 Ocak 2022 Cumartesi

Dekorasyonlar kenti, Alexandria/ABD

23 Aralık 2019 

Washington DC'den metroya binip Alexandria'ya, Christmas dekorasyonlarını görmek için gidiyorum. Alexandria'ya ruhunu veren King Street boyunca aşağı yürürken ara sokaklara dalıyorum.  Binalarda, kapılarda, balkonlarda kırmızı kurdeleler, çelenkler ve küçük maskotlar... Bu kentin mimarisine her türlü dekorasyon çok yakışıyor. 

Tarihi evlerin dış yüzeylerindeki süslemeler

Pencerelerde Noel temalı maskotlar


Balkonlarda devasa fiyonklar


Şişirilmiş ve rüzgarda hareket kazanan figürler

Bahçelerde masal dekorasyonları

Etnografik müze benzeri eski ahşap bir yapı çıkıyor karşıma, bahçesi de ilginç. Ahşap yapı kapalı ama bahçesi vakit geçirmeye oldukça müsait. Demir süslemeli sandalyelerde oturuyorum, bu güzel bahçede güneş ışıklarının altında meditasyon yapıyorum. Bedenim ve zihnim sessizliğin içinde yıkanıyor.

Kapıyı sarıp sarmalayan hüzün


Doğanın minimal dokunuşları


Meditasyon yaptığım bahçe

Sokağa tekrar çıktığımda, Noel Baba, Noel Baba'nın örme çorapları, şapkası, bastonu, kar tanecikleri, kardan adamlar, Christmas ağacı gibi küçük maskotlarla süslenmiş pencereler ve kapılar görüyorum. Evler, neon ışıklarıyla sarılmış. Elinde üflemeli müzik aletleriyle melek heykelleri, İsa'nın doğuşunu müjdeleyen...

Pencerelerdeki minik objeler


İsa'nın doğumunu müjdeleyen melekler


Tarihi evlerin ve süslemelerin birbirini tamamlayan hikayesi


Mimariye yerleştirilmiş bir geyik

Ara sokaklardan Potomac Nehri kıyısına iniyorum. Önünden geçtiğim evler... farklı renkler ve farklı ruhlarda.  

Lila ve kırmızının güzelliği


Amerikan mimari tarihinde cumbalar


Genelde mimari malzeme tuğla


Ahşap kepenklerin güzelliği


Sonbaharın çıplak ağaçları başka bir derinlik katıyor kente


Çıplak ağaçların evlerin yüzüne düşen gölgeleri

Nehir kıyısı yine çok renkli, tekneler, vapurlar, ağaçlar... Nehrin karşı kıyısında nehre yansımalarıyla Kennedy Center. Güneşli ama ayaz bir gün. İnsanlar da güneşlenmek için sandalye atmış, bazıları da turatıyor. Nehir kıyısında dolaşmaktan oldukça hoşlanıyorum. Işık, küçük kentin buz mavisi nehirdeki dinginliği, beni de sağaltıyor.

Kış güneşinde Potamac Nehri kıyısında güneşlenen bir kadın


Nehrin üstünde buz rengi bir pus


Nehir taksileri


Güneşli bir günün keyfini çıkaran bir martı

Liman içinde fener mimarili bir restoran

Güzel bir günde benim de keyfime diyecek yok


Nehrin üstündeki bazı ayrıntılar tablo gibi


Ağacın yansıması ve nehirde bir ördeğin hareketi

Yine bir tablo gibi sevdiğim bir an Alexandria limanına dair


Uzaklarda, huzur veren bir ev


Yakınlarda, huzur veren iki yelkenli direği ve yansımaları


King Street'teki bir bira bahçesine yürüyorum. Butik dükkanların rengarenk ruhunu hissederek.

King Street'in renkli butik dükkanları


King Street'te bir mural


King Street

Havanın kararmasını bira bahçesinde bekliyorum. Kenti bir de karanlıkta Christmas ışıklarıyla görmek istiyorum. Belediye binasının önünde ve nehir kıyısına büyük Noel ağaçları ışıklandırılmış. Gece Noel ruhunu çok da yakalayamıyorum. King Street'te bir tur atıp metroya binip Washington DC'ye dönüyorum. 

Belediye bahçesindeki Noel ağacı

Işıklandırılmış ağaçlar


Noel olmasına rağmen Alexandria çok boş 


Süslenmiş dükkanlar


Başka bir süsleme tarzı


Işıklandırmayla oluşturulan derinlik şehrin derinliğini daha da arttırıyor


Işıklar ve süslerle kente katılan başka bir ruh


Karanlığın içinde gizemli bir loşluk

Etrafta Christmas telaşı varken ve ben, bu telaşın neresinde yer alacağımı bilmezken Christmas'ın kültürel boyutunu öğrenmek için biraz da Washington DC'de zaman geçirmek istiyorum. İki gece evinde misafir olmak için Couchsurfing'ten davet gönderdiğim arkadaşlardan biri, Siyahi bir kadın arkadaş, Christmas'ta yalnız kalacağına üzüldüğünü ve beni seve seve ağırlayabileceğini söylüyor. Geç saatte, kırmızı hat üzerindeki Wheaton istasyonunda indiğimde, Siyahi nüfusun yaşadığı bir mahalleye geldiğimi anlıyorum. Evine geldiğim Angela, göçmen merkezinde mülteci kadınlara İngilizce öğretiyormuş. Yine yoksul, hayatta kalmaya çalışan Siyahi bir kadın hikayesi. Bu yoksulluğa rağmen kadınların evlerini açmak istemesi de çok hoş. Kadınlar, evlerini paylaşıyor ama yemeklerini çok fazla değil. Yanında yemeğini yapıp sana teklif etmeden yiyebiliyorlar. Kültürel olarak oldukça ilginç geliyor tabiki bu durum. Muhabbetimiz kısa zamanda tutuyor ve kaynaşıyoruz. 

Evinde misafir olduğum Angela

Bir sonraki gün zamanımı evde, Angela ile sanki ev arkadaşı gibi geçiriyorum, Christmas arifesinde, çoğunlukla  Siyahilerin gittiği mahalle kilisesinde yapılacak olan bir jazz konserine davet ediyor beni Angela. Tam da aslında istediğim böylesine yerli Christmas etkinliklerine katılmak. Mahalle halkı, kilisede, birbirinin Christmas'ını kutluyor ve jazz konseri başlıyor. Siyahilerin doldurduğu bir kilise ortamında, dini konuşmalar ve biraz da dini melodilerin çalındığı bir kutlama oluyor. 

Kilisede jazz konseri

Bizde Çingeneler, Trakya'da Çingenelerin içinde büyüdüğüm için çok iyi bilirim, nasıl 9/8'lik ritmi duyunca tutamazsa kendini, burada da Siyahiler, jazz/blues duyunca o bedenler hemen kıpır kıpır. Kilisede olmak falan da fark etmiyor. 

Angela, konser sonrası beni arabasıyla Washington DC'ye götürüyor ve kurumsal binalardaki süslemeleri gösteriyor. Tüm devlet kurumları, bahçelerinde en az bir çam ağacı süslemiş. Şehirde ağaçlar ışıklandırılmış ve alışveriş merkezleri, çeşit çeşit dekorasyonlar hazırlamış.

Washington DC'deki parlamento binasının Noel ağacı


Washington DC tren istasyonu


Tren istasyonundaki Noel ağacı

Angela beni botanik parkında bırakıyor. Gece jazz konseri var, Christmas etkinlikleri kapsamında. Farklı coğrafyalardan envai çeşit  bitkinin içinde jazz müzik dinliyoruz. 




Konser çıkışı şehir içindeki süslemelere baka baka yürüyorum. Tren istasyonları, metro istasyonları hepsi süslenmiş. 

Dikilitaş etrafında tüm eyaletlerden gelen çam ağaçları sergileniyor


O eyaletlerin sembolleri saydam balonlar içine yerleştirilmiş


Hristiyanlığa dair anlatılarla yapılan süslemeler

Şehrin büyük bir kısmı, Hristiyanlığa dair anlatılarla süslenmişken Yahudilerin tarihinde önemli olan ve yine aralık ayının son günlerine denk gelen Hanukkah bayramına dair sembolleri de görmek mümkün.
Yine aynı alanda Hanukkah Bayramının sembolü şamdanlar

Küçük meydanların süslemeleri

Washington DC, Downtown'da sokak süslemeleri

Gece yine arkadaşımın evine gidiyorum. Sabah birlikte yakınlardaki bir parkta yürüyüşe çıkıyoruz, muhabbetimiz o kadar sarıyor ki beni arabasıyla eve bırakıyor. 

Wheaton'da bir parkta sabah gezintisi


Göller buz tutmuş


Siyahi arkadaşım Angela ile keyifli bir sabah

Benim evde de biraz takılıyoruz. Jazz müzik açıp Angela'dan Jazz'ın  en temel dans ritimlerini öğreniyorum. Ruhumdaki Çingene, yavaş yavaş bir Siyahi'ye dönüşüyor sanırım.  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kuzey Amerika'yı Keşif 5: Arizona

3 Şubat 2020 Sabah, Arizona'nın çölleri üzerinden doğan güneşi karşılıyorum. Dün, Pasifik Okyanusu üzerinden uğurladığım güneş, bu sabah...